Reinigen van zilveren juwelen.

Waarom wordt zilver zwart?

Zilver wordt na enige tijd altijd zwart, dit als reactie op zwavel. Zwavel zit in de lucht en komt ook voor in veel andere stoffen. Als zilver in aanraking komt met zwavel ontstaat er een zwart oxide laagje aan de buitenkant. 

Bij sommige juwelen wordt er juist voor gekozen om het zilver express zwart te maken met een oxide zoals in onderstaande hanger.

Hoe kan je het zwart worden van zilver vertragen?

- Bewaar je sieraden niet in open lucht maar in een juwelendoosje of in een luchtdichte doos. Je kan bij deze doos een stukje schoolkrijt leggen of een vochtabsorberend SILICA zakje (wat je bij schoenen of in je juwelendoosje vaak vindt.) Dit zorgt ervoor dat wanneer je juwelen niet draagt, ze zo min mogelijk de kans krijgen om te oxideren.

- Doe je juwelen uit bij sportactiviteiten of momenten dat je veel transpireert. 

- Doe je sieraden als laatste aan, nadat je parfum en andere make-up benodigdheden hebt gebruikt. 

- Voorkom contact met zwavelrijke producten. 

Hoe kan je de oxide best verwijderen?

Er zijn verschillende manieren waarop je zilver kan schoonmaken. Hier zijn mijn favorieten:

1) Dit is een gemakkelijke manier met middelen die de meeste mensen in huis hebben. Je neemt een bakje, je doet er een stuk aluminiumfolie (opgevouwen) in en je strooit een laagje keukenzout op de folie. Leg dan de sieraden die schoongemaakt moeten worden van goud of zilver op de folie met zout. Neem wat heet water (60 graden is genoeg) en schenk dit over de sieraden heen, zoveel water als nodig is om het schoon te maken goud of zilver onder te laten staan. Wacht een 10 tal seconden en draai het goud en/of het zilver om. Laat de juwelen zolang in het water tot ze opnieuw blinken, even naspoelen met koud water en afdrogen met een schone doek. De steentjes in de sieraden kunnen hier ook tegen. 

2) Je kan er eens over wrijven met een juwelen poets doek. Deze is geïmpregneerd met een product dat de zwarte aanslag de baas kan en een mooie glans op het juweel brengt.

3) Als al deze producten niet werken, kan je ook zilverpoets kopen. Ik ben zelf fan van de producten van Hagerty, meer bepaald van 'Snel glansdip voor zilver'. Al na 5 à 10 seconden zie je dat het product werkt. Laat je juwelen er zeker niet te lang in liggen en spoel goed af met koud water en wrijf de juwelen droog met een doek. Bij grotere juwelen kan je het product op een tandenborstel doen en het zo aanbrengen. Spoel ook hierna goed af. 

!!!! Wees steeds voorzichtig met juwelen waar parels, koraal, lapis lazulli, turkoois en opaal in verwerkt zijn. Dit zijn heel gevoelige stenen. Het beste is dat je over het zilver met een oude tandenborstel rond de stenen gaat en heel goed afspoelt onder koud water. 

Merk je dat je stukken toch niet hun oorspronkelijke glans en kleur terug krijgen na deze behandelingen, mag je ze altijd binnen brengen om ze machinaal op te polijsten. 

SHINE BRIGHT!

Legal imprint