Van de eerste meeting en pasbeurt tot ..... Jullie trouwringen.

Een trouwring van ontwerp tot resultaat met Lies Wambacq

ontwerp van trouwringen

Wanneer je weinig sieraden draagt, of juist een handvol, is het misschien wel het meest moeilijke om te besluiten wat je gaat dragen als trouwring. Een sieraad vinden dat je de rest van je huwelijk mooi gaat vinden is best een opdracht, maar gelukkig zijn er dan goudsmeden die zowel de bride als groom kan helpen met het ontwerpen van een ring die écht helemaal is wat je wil. De Vlaamse goudsmid Lies Wambacq laat je zien wat er allemaal nodig is om een ring te maken van ontwerp tot wat je elke dag zult dragen.

Het aanpassen van de trouwringen.

STAP 1 // Samen met jullie bekijkt Lies wat jullie mooi vinden, welke texturen, materialen, breedtes, en steentjes de voorkeur hebben. Misschien is er een speciale herinnering die er in verwerkt mag worden, of goud van familie dat omgesmolten wordt of edelstenen van de familie die gebruikt worden"? Het kan allemaal!

Werken in de verloren was techniek

STAP 2 // Lies maakt ringen volgens de verloren ‘was techniek’. Het ontwerp maakt ze in was waarop heel fijne patroontjes kunnen worden aangebracht, het is dus de proefversie van jullie ringen. De wassen ring gaat vervolgens in een gipsen moule en daarna de oven in, waar de was volledig verdampt en er een mal overblijft . In die holte wordt het metaal, zoals goud, gegoten. Om het metaal eruit te krijgen, wordt de gips opgelost in water. Je kan de vorm maar één keer gebruiken, hierdoor is elke ring uniek. 

Trouwring in was met schelp print.

Goudsmid in actie

STAP 3 // De metalen ring die uit de mal tevoorschijn komt werkt Lies af. Scherpe randjes worden bijgevijld, en de ring wordt rond gehamerd en gepolijst. Als er is gekozen voor steentjes in een zetting, worden deze er nu op gesoldeerd. Later worden deze onder de microscoop in de ring gezet.

polijsten van binnenkant van ring

STAP 4 // Volgens de Europese wetgeving moet elke ring een soort keurmerk krijgen van de ‘meester’, de maker dus. Elke goudsmid heeft  een eigen meesterstempel, zo kun je herkennen van welke hand de ring komt.

Meesterstempel en goud stempel

STAP 5 // Een laatste personalisering van de ring: graveren. De meeste bruidsparen zetten er de namen en datum in, maar tot een bepaald aantal karakters is natuurlijk heel veel mogelijk. STAP 6 // Klaar om een leven lang met trots gedragen te worden! 

Graveren van trouwringen

Met dank aan Engaged.nl

Legal imprint