De techniek die ik het liefst gebruik om juwelen mee te maken is de verloren was techniek.  Dit is een heel oude manier om juwelen mee te maken, en heeft nog steeds vele voordelen. 

ring met bloemen in was

Je kan op twee manieren werken met deze techniek. Ofwel kies je om met een vrij kneedbare was te werken. In deze was kan je allerlei vormen maken en kan je ook fijne patronen uitwerken. Het geeft de mogelijkheid om heel organisch en creatief te werken. Het enige nadeel is dat je geen 2x hetzelfde kan maken :). Al is dat nu net hetgene dat ik leuk vind!

ring uitgewerkt in harde was

Een andere manier vertrekt van harde was. Deze kan je niet kneden, maar moet je in zagen en vijlen tot je het gewenste formaat hebt. De vormen die met deze techniek gemaakt worden zijn een beetje minder organisch, maar toch is het ook nooit echt perfect. Als je in was werkt is het vaak zoeken naar de schoonheid van het imperfecte.

was werken

Het leuke aan met was werken is dat als je een foutje gemaakt hebt, je de was altijd terug kan smelten op die plaats. 

Eénmaal een juweel klaar is in was, wordt het gegoten. Ik opteer voor juwelen in zilver, geel goud, wit goud of rood goud. Het gieten leerde ik op school, maar is iets dat ik momenteel uitbesteed. Hier vind je wel een leuk filmpje om te ontedekken hoe dit juist gedaan wordt.

afwerking van het juweel

Als het juweel van de gieterij terug komt, moet ik deze nog afwerken. Ik zaag de gietteut eraf, ga deze bijvijlen met een groffe en daarna een fijnere vijl. Ik zet de ring op maat en voeg eventueel zetkastjes, hangoogjes, oorstekers,... toe door middel van een soldering. Op het einde wordt het juweel opgeschuurd zodat er nergens iets onaangenaam is. Later gaat het gepolijst worden en worden de steentjes gezet of parels toegevoegd. 

trouwringen gemaakt door middel van de verloren was

Deze zilveren trouwringen afgewerkt met een gouden zetkastje en een cubic zirkonia zijn een perfect voorbeeld van een juweel in de verloren was techniek. Organisch en met een fijn patroon.